+90 312 446 58 15

Türk gazetecilerden Xinjiang izlenimleri


Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ni ziyaret eden Türk gazeteciler, bölgede kültür, eğitim ve sosyal yaşam alanlarında kapsamlı gözlemlerde bulundu.
Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu'nun daveti ve Türkiye-Çin Dostluk Vakfı’nın katkısıyla düzenlenen ziyaret kapsamında, gazetecilerden oluşan heyet, Uygur halkının yaşam koşullarını ve bölgedeki güvenlik politikalarını yerinde inceleme fırsatı buldu. Ziyaret, 31 Ağustos’ta Urumçi’deki Kunlun Oteli’nde Dışişleri Ofisi yetkilileriyle yapılan bilgilendirme toplantısıyla başladı.
Kültürel ve eğitim turları
Gazetecilerden oluşan heyetin Xinjiang'daki gezisi, Xinjiang İslam Akademisi ile başladı. 100 bin metrekarelik külliye içinde yüksek okul statüsünde bir eğitim birimi, öğrencilerin kaldığı yurtlar, büyük bir kütüphane ve dijital yayın birimi, spor alanları ve büyük bir cami bulunuyor. Akademide Kur’an eğitimi verilirken, camilerde görev alacak din adamları da yetiştiriliyor; hukuk, felsefe ve anayasa dersleri de veriliyor.
Ziyaretleri sırasında İslam enstitülerini de gözlemleme fırsatı bulan gazeteciler, bu enstitülerde hem Uygurca, hem Arapça, hem Çince eğitim verildiğini, Uygurca'nın yasak olmadığı gibi, dini ibadetlerin de Uygurca yapılabildiğine dikkat çektiler.
Ertesi gün, heyet Xinjiang Sanat Enstitüsü ve On iki Makam Sergi Salonu’nu gezerek Uygur enstrümanları ve kültürel miras hakkında bilgi aldı. Aynı gün Yuejin Güney Mahallesi ve Xinjiang Uluslararası Büyük Pazar da ziyaret edilerek bölge halkının günlük yaşamı gözlemlendi.
Gezi kapsamında Xinjiang Uluslararası Fuar ve Sergi Merkezi' ve tematik Xinjiang Antiterör Müzesi'ni de ziyaret eden heyet, daha sonra Turfan şehrine geçerek Jiaohe Antik Kenti ve Üzüm Vadisi'ni gezdi ve Obai E-Ticaret Şirketi’nde incelemelerde bulundu.