info@turkcindostlukvakfi.org.tr

+90 312 446 58 15

Seyahat Rehberi


Türk Hava Yolları 

Telefon: (010) 6465 1867 (021) 3222 0022

Faks: (010) 6465 1865 (021) 3222 0021

E-mail: thybja@public2.bta.net.cn ; thysha@uninet.com.cn

Türkiye Cumhuriyeti'nin Pekin Büyükelçiliğ Turizm Müşavirliği

Telefon: (010) 6463 8032

Faks: (010) 6463 8035

E-mail: wolcel@yahoo.com

Şikayet İçin Çin Devlet Turizm Müdürlüğü Kalite Denetim ve Yönetim Dairesi

Telefon: (010) 6527 5315

Faks: (010) 6520 1522, 6512 2096

Çin Vizesinin Kısa Tanıtımı ve Vize Başvuru Prosedürü

Çin vizesi, bir yabancıya Çin topraklarına girişi, Çin topraklarından çıkışı veya transit geçişi için Çin otoriteleri tarafından çıkarılan bir izindir. Çin vize otoriteleri, yabancının kimliği, Çin'e yapacağı ziyaretin amacı ve pasaport türüne göre bir diplomatik vize, nezaket vizesi, hizmet vizesi veya normal vize verebilir. Aşağı kısımda normal vize ve bu vizeye başvuru prosedürü hakkında tanıtıcı bilgiler yer almaktadır.

Normal vizeler sekiz alt kategoriden oluşmaktadır ve (sırayla D, Z, X, F, L, G, C, J-1 ve J-2) harfleriyle gösterilir. Yukarıda belirtilen vizelere başvurmak isteyen tüm yabancıların, aşağıda sıralanmış olan vize başvuru prosedürlerini izlemesi ve istenen dokümanları sunması gereklidir:

1.Temel Belgeler ve Başvuru Formları

A. En az altı ay geçerliliği ve en az bir boş sayfası bulunan bir pasaport.

Not: Tek veya çift giriş vize başvurusu için, pasaportun en az altı ay geçerliliği olmalıdır. Çoklu giriş vizesi için pasaportun en az dokuz ay geçerliliği olmalıdır.

B: İzin sahibi kişinin Türkiye'ye dönme veya diğer destinasyonlara gitmek üzere ülkeden çıkma (eğer başvuru sahibi üçüncü bir ülkenin vatandaşı ise) tarihinden önce altı aydan fazla geçerliliği olan, Yabancılar için Türkiye'de İkamet İzni.

C. Üzerine yakın zamanda çekilmiş pasaport boyutunda bir fotoğraf (siyah-beyaz veya renkli) yapıştırılmış ve doldurulmuş başvuru formu (Çin Halk Cumhuriyeti Vize Başvuru Formu).

Not: Eğer başvuru formu tamamen doldurulmadıysa, veya formda yer alan bilgiler doğru değilse, veya okunaksız ise, prosedürde gecikme meydana gelebilir veya başvuru reddedilebilir.

D: Pasaportun bilgi sayfalarının ve İkamet İzninin (varsa) fotokopileri.

2.Çeşitli vize türleri ve bunlara ilişkin belge koşulları

D Vizesi: Çin'de kalıcı olarak ikamet edecek yabancılara verilmektedir. D Vizesine başvuru için, kalıcı ikametgah teyit formu gereklidir. Bu formu almak için başvuru sahibi kendisi veya Çin'de bulunan atamış olduğu akrabaları yoluyla ikamet etmek için başvurduğu şehir veya ilçede yer alan kamu güvenliği bürosunun giriş-çıkış departmanından başvuruda bulunabilir.

Not: D Vizesinde giriş adeti tektir. Bu vize sahibinin, girişini takip eden otuz gün içerisinde yerel Yönetime kayıt yaptırması ve ikamet izni almak için gerekli prosedürleri yerine getirmesi gereklidir.

Z Vizesi: Çin'e bir iş veya istihdam için gelen bir yabancıya veya bu kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişilere verilmektedir. Z Vizesine başvuruda bulunmak için, Yabancılar için Çin Halk Cumhuriyeti Çalışma Lisansı (Çin'deki işveren tarafından il veya belediye çalışma otoritelerinden alınabilir), yetkili organizasyon veya şirket tarafından sağlanmış bir vize tebliğ mektubu/telgrafı, ve Sağlık Raporu gerekmektedir.

Not: Z Vizesinde giriş adeti tektir. Bu vize sahibinin, girişini takip eden otuz gün içerisinde yerel Yönetime kayıt yaptırması ve ikamet izni almak için gerekli prosedürleri yerine getirmesi gereklidir.

X Vizesi: Çin'e öğrenim görmek, ileri düzey öğrenim veya staj amacıyla altı ay veya daha uzun sürelik bir dönem için gelen yabancılara verilir. X Vizesine başvuru için, kabul eden birimden ve ilgili yetkili otoriteden alınacak sertifikalar gerekmektedir, yani, Çin'e Gelecek Denizaşırı Öğrenciler için Başvuru Formu (JW201 Formu veya JW202 Formu), Yabancılar için Giriş İzni Tebliği ve Sağlık Raporu.

Not: X Vizesinde giriş adeti tektir. Bu vize sahibinin, girişini takip eden otuz gün içerisinde yerel Yönetime kayıt yaptırması ve ikamet izni almak için gerekli prosedürleri yerine getirmesi gereklidir.

F Vizesi: Çin'e altı ayı geçmeyen bir süre için ziyaret, araştırma, öğrenim veya ders vermek, iş gezisi, bilimsel-teknolojik ve kültürel değişim, kısa dönem bilgileri tazeleme kursu veya iş eğitimi için davet edilen yabancılara verilir. F Vizesine başvuru için, davet eden birimden alınan davet mektubu veya Yetkili Birimden alınacak vize tebliğ mektubunun yanı sıra başvuru sahibinin çalıştığı şirketten veya kurumdan alacağı, genel müdür veya şirket sahibi tarafından imzalanmış tavsiye mektubu, (varsa) şirketin tescil ve vergi sertifikalarının asıl kopyaları ve yerel Ticaret Odasından alınacak sertifika gereklidir.

Not: Yetkili Birim, Devlet Komisyonları, Bakanlıklar, İl veya Belediye Yönetimleri veya devletin yetki vermiş olduğu şirket, kurum veya kuruluşlar anlamına gelmektedir.

L Vizesi: Çin'e aile ziyareti veya diğer özel amaçlarla gelen yabancılara verilir. Başvuru sahibinin Çinli eşini ziyaret etmesi için, evlilik kayıt belgesi gereklidir. Başvuru sahibinin diğer Çinli akrabalarını ziyaret etmesi için, başvuru sahibinin Çin'deki akrabalarından alacağı davet mektubu ve akrabalık ilişkisinin noter tasdiki gereklidir. Başvuru sahibinin Çin'de çalışan veya öğrenim gören yabancı akrabalarını veya iş arkadaşlarını ziyaret etmesi için, ev sahibi tarafından imzalanmış bir davet mektubu, ev sahibinin Çin'deki şirketi veya kurumundan alınacak bir istihdam/öğrenim sertifikası ve ev sahibinin Çin İkamet İzni belgesinin asıl kopyası gereklidir. Yukarıda belirtilen bazı dokümanların noter tarafından tasdik edilmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tevsik edilmesi istenebilir.

Başvuru sahibinin Çin'deki seyahat masraflarını karşılayabilmesi için gereken mali imkanlara sahip olduğunu kanıtlaması gerekir, ve Çin'den ayrıldıktan sonra gidilen ülke/bölge için alınan uçak, tren veya gemi biletleri gerekli görüldüğünde istenebilir.

Not: L Vizesi için gezme amaçlı bireysel başvurular kabul edilmeyecektir, sadece 5 ve daha fazla kişiden oluşan bir turist grubu, yetkili bir turizm acentesi aracılığıyla grup vizesine başvurabilir.

G Vizesi: Çin üzerinden transit geçiş yapan yabancılara verilir. Başvuru sahiplerinin gidecekleri ülkeler/bölgelere ilişkin vizeleri veya davet mektuplarını, ve geçerli biletlerini göstermeleri gereklidir.

Not: G Vizesi için çoklu giriş yoktur, maksimum giriş sayısı çifttir.

C Vizesi: Uluslararası hizmet veren tren, uçak ve gemi personeline ve bakmakla yükümlü oldukları kişilere verilir. C Vizesine başvuru için, iki hükümet arasındaki ikili anlaşmalar veya Çin tarafının düzenlemeleri uyarınca ilgili dokümanlar gereklidir.

J-1 Vizesi: Çin'de ikamet eden yabancı muhabirlere verilir.

J-2 Vizesi: Haber bildirme göreviyle Çin'e kısa ziyarette bulunan yabancı muhabirlere verilir. J-1 ve J-2 vizelerine başvuranların, yetkili Çin otoriteleri tarafından çıkarılmış bir sertifika sunmaları istenir.

Yukarıda belirtilen dokümanları sağlamanın yanı sıra, başvuru sahibinin sorulan soruları yanıtlaması ve aşağıdaki formaliteleri yerine getirmesi gerekir.

3.Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi (HKSAR) için Vize Başvurusu

HKSAR'a iş veya turizm amaçlı giden, herhangi bir türde geçerli Türk pasaportuna sahip Türk vatandaşları, üç aya kadar HKSAR'da vizesiz kalabilirler.

Not: Eğer bir Türk vatandaşı HKSAR'dan Çin'in diğer bölgelerine doğru yolculuğuna devam etmeyi planlıyorsa, Çin vizesine ihtiyacı vardır.

4.Vize Başvuru Yöntem ve Yerleri

Başvuru sahipleri şahsen veya bir temsilci aracılığıyla vize başvurusunda bulunabilir. Temsilci aracılığıyla başvuru yapıldığında, başvuru formunun başvuru sahibi tarafından şahsen imzalanmış olması gereklidir, ve gerekli görüldüğünde başvuru sahibinin Büyükelçiliğe şahsen gelmesi istenebilir. Postayla yapılan başvurular kabul edilmemektedir ve bu başvurular reddedilecektir.

Bu büyükelçilik, ikametgahları veya çalışma yerleri aşağıdaki Türk şehirlerinde olan başvuru sahipleri tarafından yapılan başvuruları kabul etmemektedir: İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Manisa, Edirne, Kırklareli. Bu şehirlerde bulunan başvuru sahipleri, vize başvurularını İstanbul'da yer alan Çin Başkonsolosluğuna yapabilirler.

Vizeye ilişkin kalış süresi, giriş sayısı ve geçerlilik süresi Konsolosluk Yetkilileri tarafından kararlaştırılır.

Konsolosluk Yetkilileri, Çin kanun ve yönetmeliklerine uygun olmayan vize başvurularını reddetme, veya verilmiş olan vizeleri iptal etme yetkisine sahiptir.

 5.Vize Ücreti

Giriş SayısıÜcret (ABD$)
Tek 25
Çift 35
6 ay geçerli çok giriş 50
Bir yıl geçerli çok giriş 75
Grup vizesi kişi başı 20
Grup vizesi ekspres ücreti kişi başı 10

Not: Ücretler sadece ABD Doları $ cinsindendir.

6.İşlem Süresi

Bir vize için normal işlem süresi, başvuru tarihinden sonra en az dört iş günüdür. Başvuru sahipleri, açıklama sağlayabilirlerse hızlandırılmış hizmet talep edebilirler. Başvuru sahibinin talebine dair koşullara bağlı olarak, hızlandırılmış hizmet ayarlanabilir. İki kategori bulunmaktadır: A, Ekstra-ekspres hizmet---saat 12:00'den önce başvuru verildiğinde, pasaport aynı gün saat 16:30'dan sonra 30 ABD $ hızlandırma ücreti ile alınır; B, Ekspres hizmet----20 ABD $ ile saat 16:30'dan sonra ikinci ve üçüncü iş günü alınır.

 7.Çalışma Saatleri

09:30- 12:00 Pazartesi, Salı ve Perşembe

Çin Resmi Tatillerinde kapalıdır.