Çin 24 Güneş Sezonu: Liqiu “Sonbaharın Başlangıcı”
Eski Çin'de 'Sonbahar Kaplanı' olarak da bilinen günlere giriliyor. Çok farklı adetlere sahip olan Liqiu Sezonu'nda, kırmızı fasulye yerken batıya bakmak diye bir tabir olduğunu biliyor muydunuz? Haydi hep birlikte bu sezonu daha yakından inceleyelim.
Liqiu, yazın sonunu ve sonbaharın başlangıcını yansıtıyor. Hasat için verimli dönem adım adım yaklaşıyor. Genellikle Liqiu, Çin'de sanfu dönemine veya köpek günlerine denk geliyor. Bu nedenle, sıcaklığın düşmesi için Liqiu'dan birkaç gün sonrasına kadar beklemek gerekiyor.
İşte Sonbaharın Başlangıcı hakkında bilmeniz gereken 6 şey aşağıda:

SONBAHAR KAPLANI
Sonbaharın Başlangıcı, soğuk havaların geleceğini işaret etse de sıcak havalar bitmiyor. Sonbaharın Başlangıcından sonra genellikle 30 gün süren sıcak günlere 'Sonbahar Kaplanı' veya 'Hint Yazı' denir. Azalan yağış nedeniyle, bu dönemde hava daha da bunaltıcıdır.

TARTILMA ZAMANI
Liqiu’nun ilk gününde insanlar genellikle kendilerini tartar ve ağırlıklarını önceki sezondaki ağırlıklarıyla karşılaştırırlar. Kilo verilmişse, sonbaharın başında başta et olmak üzere birçok farklı türde lezzetli yemek yiyerek kilo dengesini koruması gerekir.

EKİN TOPLAMA
Sonbaharın Başlangıcı, çiftçiler için büyük bir dönemdir. Ekinleri toplama zamanı gelmiştir. Çin’de bir söz vardır: 'Sonbaharın Başladığı gün yağmur yağarsa, iyi bir hasat beklenir.'

ŞEFTALİ MEVSİMİ GELDİ
Hangzhou'da insanlar Liqiu’da şeftali yerler. Eskiden, şeftali çekirdekleri yılbaşına kadar bekletilip ocağa atılır, yakılarak kül edilirdi. İnsanlar bu şekilde tüm yıl boyunca veba hastalığının önlenebileceğine inanıyorlardı.

LONGAN YEMEK
Sonbaharın Başlangıcı, Çin’in Taiwan longanı için hasat zamanıdır. İnsanlar, longan yemenin, torunlarının ileride, üst düzey yetkililer olmasına yardımcı olacağına inanıyorlardı.

KIRMIZI FASULYE YERKEN BATIYA BAK
Eski Çin’de çok değişik bir inanış vardı. Tang ve Song Hanedanlığı'ndan başlayarak gelen inanışa göre, insanlar Sonbaharın Başlangıcı gününde kırmızı fasulye yerlerdi. Yedi ila on dört fasulye alıp, suyla yutarlardı. Ayrıca, fasulyeyi yutarken yüzünü batıya çevirirlerdi, bunun yaptıklarında dizanteri hastalığından korunduklarını düşünürlerdi.