Çin’den pirinç üretimine level atlatacak keşif
Derleyen: Zülal Çelik
Araştırmaya göre, pirinçteki genetik bir işaretleyici olan GY3'ün, iki aşamalı olarak manipüle edilirse, tahıl verimini yüzde 20'den fazla artırabileceği kanıtlandı.
Çin'de pirinç çeşidi olarak, ağırlıkla 'İndica pirinç' ve 'Japonica pirinç' üretiliyor, yapılan araştırmada bu pirinçlerdeki genetik bir belirteç olan GY3'ün, iki aşamalı olarak tekrar pirinçlere manipüle edilmesi halinde, alınacak olan verimin yüzde 20'den fazla olacağı yönünde.
12 yıllık araştırma ve analizden sonra ekip, İndica pirinç ırklarının çoğunun GY3 lokusu taşımadığını gördü. Daha sonra pirince GY3 tanıtılarak, türlerin verimde yüzde 9,1 ila 16,3 artış gösterdiğini kanıtladı.
Araştırma ekibi aynı zamanda, GY3'ün pirinçte üreme için kullanılmadığını da kanıtlayarak, farklı bir konuya da katkıda bulundu.
Makale Perşembe günü Nature Genetics tarafından yayınlandı.

Yapılan diğer araştırmalar
En son yapılan araştırmalarda, Çinli bilim insanları, pirinç ailesindeki iki uzak akraba türünün melezleşmesini engellemede büyük rol oynayan bir çift gen belirledi.
Çin Tarım Bilimleri Akademisi'nden Wan Jianmin liderliğindeki 13 yıllık araştırma sırasında elde edilen keşifler, geçtiğimiz günlerde, bilimsel bir derginin web sitesinde yayınlandı.
Araştırmacılar, pirincin 12 numaralı kromozomundaki iki komşu genin, hücredeki enerji üreten mitokondriyi etkileyerek hibrit pirinç poleninin verimliliğini belirlediğini buldu.
Araştırma, moleküler düzeyde pirinç melez kısırlığını açıklayan türünün ilk örneği olduğundan, çığır açan bir bulgu olarak görülüyor.