Kaya oymacılığı sanatının en görkemlisi: Maijishan
Maiji Dağı Mağaraları veya diğer adıyla Maijishan Mağaraları, Gansu Eyaleti’nin Maiji Bölgesi'nde yer alıyor. Longmen Mağaraları, Yungang Mağaraları ve Dunhuang Mağaraları ile birlikte 'Çin'deki En Büyük Dört Mağara” grubunda.
Çince'de, 'yığılmış buğday demetleri' anlamına gelen Maiji, görüntüsünden dolayı bu adı almıştır. Maijishan mağaraları ilk olarak, MS 384-417'de oyularak dağın yamaçlarına inşa edildi ve Kuzey Zhou ve Tang hanedanları döneminde genişletildi.
Kaya oymacılığı, tarihin ilk dönemlerinde barınma amaçlı ortaya çıkan bir ihtiyaç idi. İnsanlar, barınmak, korunmak, yiyecek saklamak gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, güvenli bulduğu dağların yamaçlarına mağaralar oyuyordu. Ancak, Çin’de bu durum biraz daha farklı olarak daha dini bir boyuttaydı, öyle ki, toplamda 221 adetten oluşan bu mağaralarda, 7 bin 200’den fazla Budist heykeli ve bin metrekareden fazla duvar resmi yer alıyor.

Heykellerin birçoğu, Hint ve Güneydoğu Asya özelliklerine sahip. Bununla birlikte, ilk sanatsal etki Orta Asya üzerinden İpek Yolu boyunca görülüyor. Daha sonra, Song ve Ming Hanedanları döneminde mağaralar yenilenip onarılırken, etkiler ağırlık olarak Çin'den geldi ve heykeller daha belirgin bir şekilde, Çin sanatını yansıtmaya başladı.
Arkeologlara göre, Çin'deki bu mağaralar iki amaca hizmet ediyordu: Başlangıçta, Budizm Çin'e gelmeden önce, kişinin atalarına veya çeşitli doğa tanrılarına tapmak için yerel türbeler olarak kullanılıyordu. Daha sonra Budizm'in Çin'e gelişiyle birlikte, uzun mağara mabet geleneğinden etkilenerek, Çin'in dini mimarisinin bir parçası haline geldi.
Maijishan'daki heykellerin neredeyse tamamı, heykelin korunmasına yardımcı olacak bir tür bağlayıcı maddenin eklenmesiyle kilden yapılmıştır. Lakin kullanılan kumtaşının yerli olmamakla birlikte, kökeni bilinmiyor. Bu konu gizemini korumaya devam ediyor. Buna ek olarak, heykellerin nerede yapıldığı veya mağaralara nasıl çekildiği de bilinmiyor.

Ayrıca, üzerinden onlarca yıl geçmiş olmasına rağmen, heykeller ve duvar resimleri hala renklerini koruyor.

Bu mağaralar, Doğu İpek Yolu üzerindeki diğer arkeolojik alanlarla birlikte, ' İpek Yolları: Chang'an-Tianshan Koridoru Rota Ağı ' alanının bir parçası olarak 2014 yılında, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.