Çinlilerin uğurlu sayısı: 88
Doğrusu Nazizmle mücadelede bu denli yan ve dar yollara sapıldığını, bu denli incelikli düşünüldüğünü görmek, sevindirici! Batıl inançlar konusunda hayli zengin bir kültüre sahip olduğu bilinen İtalya, 88 sayısını da bundan böyle “uğursuz” ilan ederek portföyünü iyice genişletmiş oldu anlayacağınız. Aynı durum Alman alfabesi için de geçerli, H orada da sekizinci harf. Bakalım onlar da aynı yolu izleyecek mi?
İşin ilginci 88, Çin’de ise tam tersine, çok uğurlu, bol şans ve mutluluk getireceğine inanılan bir sayıdır. Herkes peşinden koşar. Daha doğrusu içinde sekiz rakamının geçtiği, sekizle başlayan ya da sekizle biten her sayının peşinde koşulur Çin’de. Giderek yükselen bir biçimde 88, 888, 8888’e ulaşmak güçtür, ilişkili kişi de ayrıcalıklı sayılır. Kapı ve telefon numaralarında, apartman ve otel katlarında otomobil plakalarında 8 görürseniz, bilin ki fazladan para ödenmiş olma ihtimali yüksektir.

KONFÜÇYÜS’ÜN SEKİZ HAZİNESİ
Çincesi “Ba” olan sekiz rakamının iyi şans getireceğine dair inanç, çok eskilere dayanıyor, Çin kozmolojisine kadar dayanıyor. Her şeyden önce 8, meşhur Yin-Yang uyumunda dişil tarafta, yani “Yin” olan bir rakam.
Bilgeliğin, sekiz imgesi olduğu kabul ediliyor.
Konfüçyüsçülüğün sekiz hazinesi var.
İlgilisi bilir, “Sekiz Ölümsüz” Çin mitolojisinde çok meşhurdur. Güçlerini sekiz gemiye aktarabilme yetenekleri vardır.
Gökyüzünün sekiz sütunu, sekiz dağ, sekiz yön, sekiz rüzgâr ve sekiz kapı da Çin masallarında sık sık karşımıza çıkıyor.
Bilindiği gibi 8 yatay olduğunda da sonsuzluk işaretine karşılık geliyor.
Öte yandan sekiz, Yin olmasına rağmen Yang’la da bağlantılı, bir erkeğin hayatına hükmettiğine inanılan bir rakam. Bir erkek sekiz aylıkken süt düşleri çıkıyor, sekiz yaşındayken de onları kaybediyor. 2 x 8 yaşında gerçek bir erkek haline geliyor, 8 x 8 yaşında da gücünü kaybediyor Çinlilere göre.
2008 OLİMPİYATLARI NE ZAMAN BAŞLADI?
Düşünün ki Beijing Olimpiyatları’nı, 2008 yılının sekizinci ayının sekizinci günü, saat sekizi sekiz dakika geçiyorken başlatan bir milletten söz ediyoruz. Anlayacağınız Çin’de herhangi bir biçimde 8’le ilişkiliyseniz şansınız yaver gidiyor demektir. Kendi adıma, Beijing’de üç yıl boyunca Türkçeye “Sekiz Kutsal Hazine Dağı” anlamına gelen Babaoshan semtinde oturduğumu ve her türlü işimin yolunda gittiğini söyleyebilirim örneğin.
Söz açılmışken, Çin’de en uzak durulan rakam ise dört (Si). Ses olarak “ölüm”le benzeş olduğu için Batılıların 13’ü gibi en uğursuz sayı olduğu düşünülüyor 4’ün. Pek çok apartman ya da otelde dördüncü kat olmaz örneğin, üçten beşe geçilir.
Görüldüğü üzere, batıl inanç denilen olgu kültür ve coğrafya tanımadan yoluna devam ederken, İtalyan futbolunda 88’in dışlanması gibi siyasi sosa batırılmış olanlarla da karşılaşıyoruz.
Tunca Arslan