Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2 Haziran’da Beijing’de düzenlenen kültürel mirasın sürdürülmesi ve geliştirilmesi konulu bir seminerde, Çin modernleşmesinin inşasında, kültürel misyonun önemine değindi. Çin kültürüne her zaman gerekli önemi veren Xi, ÇKP'nin 18. Ulusal Kongresi'nden bu yana kültürel inşayı devlet yönetiminin önemli bir parçası haline getirdiğini ifade etti.

Günümüzde, Çin kültürünün birçok somut örneği var fakat son zamanlarda oldukça öne çıkan bir olgu ise; Konfüçyüs enstitüleridir. Konfüçyüs Enstitüleri, Çin’de 2002’de planlamaya alınıp, İlki 2004 yılında Kore’nin başkenti Seul’da açılmış olup, resmi olarak faaliyete geçen eğitim kurumlarıdır. Alman Goethe Enstitüsü ya da İspanyol Cervantes Enstitüsü gibi Konfüçyüs Enstitüsü de, kendi ülkesinin kültürüyle özdeşleştirilmiş bir şahısın, yani Konfüçyüs'ün, ismiyle anılan bir kültür enstitüsüdür.
Çin hükümeti tarafından finanse edilen, dünya çapında Çin kültürünü ve dilini yayma misyonuyla hareket eden Konfüçyüs Enstitüsü, şimdiye kadar 162 ülkede 541 merkeziyle, Çince öğrenmek isteyen insanların ihtiyaçlarına cevap vermeyi, yabancı insanların Çin kültürünü anlamasına yardım etmeyi ve Çin ile diğer ülkeler arasında kültür alışverişine katkıda bulunmaya devam ediyor.

TÜRKİYE’DE DE FALİYET GÖSTERİYOR
Enstitüler bu kapsamda, Çince öğretimi ve HSK sınavı (Çince Yeterlilik Testi) bilgi ve danışmanlık hizmetlerinin sunulması gibi hizmetler veriyor. Öğrenciler dil yeterliliğini sağlamasıyla birlikte eğitimlerine Çin’de devam edebiliyor. Bunun dışında Çin’e özgü bayramlarda çeşitli kültürel etkinlikler gerçekleştirerek, yabancılara Çin kültürünü interaktif olarak gösteriyor.
Türkiye’de hâlihazırda, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Yeditepe Üniversitesi ve İstanbul Okan Üniversitesi’nde olmak üzere 4 adet bulunuyor. Son edinilen bilgilere göre 5’incisi İzmir Yaşar Üniversitesi’nde açılacak.
