info@turkcindostlukvakfi.org.tr

+90 312 446 58 15

19 Mayıs” tüm yurtta kutlanıyor


Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gençlik Haftası ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında '#HEPYAŞIMIZ19' temasıyla ülke genelinde 15-21 Mayıs tarihlerinde belediyeler, üniversiteler, sivil toplum, kamu kurumlarıyla iş birliği içinde kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler düzenliyor.

Etkinlikler kapsamında Türkiye'nin 81 ilinden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Azerbaycan'dan gelen temsilci gençler, ilk olarak Ankara'da buluşacak.

Temsilci gençler, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TBMM ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni ziyaret edecek.

Etkinlik, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu başkanlığındaki heyetin saat 09.30'da Anıtkabir ziyaretiyle başlayacak. Sinan Akçıl, Başkent Millet Bahçesi'nde saat 20.00’de konser verecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kasapoğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarının Samsun'da, millet egemenliği ve tam bağımsızlık için yaktığı meşalenin coşkusunun, Cumhuriyet'in 100. yılında aynı ruh ve heyecanla yaşandığını vurguladı.

Türkiye'nin geleceğe yürüyüşünde tek güvencesinin Atatürk'ün işaret ettiği gibi gençler olduğunu ifade eden Kasapoğlu, 'Bilimde, sporda, sanatta, hayatın tüm alanlarında daha güçlü ve mutlu bir Türkiye hedefine gençlerimizle ulaşacağız.' ifadelerini kullandı.

19 MAYIS 1919 ANLAM VE ÖNEMİ

I. Dünya Savaşı’ndan sonra durum gitgide kötüleşmiştir. Lozan Antlaşması ve ardından Cumhuriyet’in ilanıyla noktalanan Kurtuluş Savaşı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla başladı. Atatürk, Samsun'a ayak basarak ‘Kurtuluş'un yolunu açmıştır.

İstiklal Harbi ya da Milli Mücadele olarak anılan Kurtuluş Savaşı 103 yıl önce bugün (19 Mayıs) başladı. Atatürk bir konuşmasında “Ben 19 Mayıs’ta doğdum” ifadesini kullanmıştır.

19 Mayıs yurdumuzda bayram olarak kutlanır. Atatürk bu bayramı gençliğe armağan etmiştir.

19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ilk olarak 1926 yılında Gazi Günü adı ile Samsun'da kutlandı.

Ardından 24 Mayıs 1935 tarihinde Atatürk Günü olarak resmiyet kazandı.

Atatürk Günü'nün tüm gençlere mal edilmesi açısından '19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı' şeklinde her yıl kutlanması teklifi kabul edildi.

19 Mayıs, 20 Haziran 1938 tarihli kanunla 'Gençlik ve Spor Bayramı' adını aldı.

1981'de Atatürk Yılı kabul ve ilan edildi. Böylece bayramın adı 'Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı' olarak değişti.