Çin, G7'yi zorlayıcı diplomasi ve kapalı yaklaşımdan kaçınmaya çağırdı
Basında yer alan habere göre, Çin'in Xinhua Haber Ajansı tarafından dün ABD Zorlayıcı Diplomasisi ve Tehlikeleri raporu yayınlandı. ABD'nin üst düzey bir yetkilisi aynı gün G7 Zirvesi bildirisinde Çin'in ekonomik zorlaması hakkında endişeleri dile getireceğini duyurdu.
Wang Wenbin, bugün düzenlenen basın toplantısında, konuyla ilgili soruyu yanıtlarken aslında ABD'nin zorlayıcı diplomasiyi başlatan taraf olduğunu hatırlattı.
Günümüzde zorlayıcı diplomasinin ABD'nin dış politika araç kutusundaki standart bir özellik olduğunu dile getiren Wang Wenbin, kendi çıkarlarını elde etmek için siyaset, ekonomi, ordu ve kültür gibi çeşitli alanlarda baskı yapmanın ABD'nin dünya çapında zorlayıcı diplomasi gerçekleştirmesi için kullanıldığını ve özellikle gelişmekte olan ülkeler dahil olmak üzere dünya ülkelerinin bundan zarar gördüğünü kaydetti.
Wang Wenbin, ABD'nin federal mali yardım alan yarı iletken şirketlerinin Çin'de önemli ölçüde genişlememesini şart koşan, müttefiklerini Çin'e ihracatı kısıtlamaya zorlayan ve küresel çip üretimi ve tedarik zincirini "ikiye bölmeye" çalışan Çip ve Bilim Yasası'nı yayınladığını ve ABD'nin Çinli yüksek teknoloji şirketlerini bastırmak için devlet gücünü kötüye kullandığını hatta diğer ülkelerin Çinli 5G tedarikçileriyle işbirliği yapmamakla tehdit ettiğini belirtti.
Wang Wenbin, ABD'nin aynı zamanda müttefiklerine karşı da acımasız şekilde davrandığına ve Japonya'dan Toshiba, Almanya'dan Siemens ve Fransa'dan Alstom gibi şirketlerin hepsinin ABD'nin zorlayıcı diplomasisinin kurbanları olduğuna işaret etti.
Wang Wenbin, G7 Zirvesi'nde ekonomik baskı konusunun ele alınacaksa öncelikle ABD'nin diğer altı üye ülkeye nasıl zorladığının tartışılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Wang Wenbin, söz konusu raporun çok sayıda gerçek ve veriye dayandığına dikkat çekerek ABD'nin dünya çapında zorlayıcı diplomasiyi uygulamadaki kötü girişimlerini açığa çıkardığını belirtti.
Wang Wenbin, Çin'in hiçbir zaman baskı ve zorbalığa başvurmadığını ve hegemonyacılığa, tek taraflılığa ve zorlayıcı diplomasiye her zaman net bir şekilde karşı çıktığını hatırlattı. Ayrıca, G7'nin çağın açıklık ve kapsayıcılık gerekliliklerine uyması ve zorlayıcı diplomasi ile kapalı ve dışlayıcı "küçük çevre oluşturmaktan" kaçınması çağrısında bulunduklarını belirtti.