Depremzedeler evlerine taşınana kadar Çin’den destek
Türkiye’de, 6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli 10 ilini etkileyen deprem, ülkenin güneydoğusunda bir yıkıma yol açtı. Depremin oldukça geniş bir alana yayılması ve boyutu nedeniyle birçok dünya ülkesinden yardım destek ekipleri geldi. Türkiye’ye, ilk destek gönderen ülkelerden biri de Çin devleti oldu. Çin Kırsal Kalkınma Vakfı tarafından sağlanan çadırlarla, Kahramanmaraş’ta iki tane çadır kent kuruldu. Kayseri Melikgazi Belediyesi de, kurulan mahalleye desteklerini sağlamayı sürdürüyor.
DEPREMZEDELERİN İHTİYAÇLARINA GÖRE YARDIM EDİLİYOR
Depremzedelere, ihtiyaçlarına göre yardımda bulunduklarını söyleyen Çin Mahallesi sorumlusu Li Muzi, 'Yardım koşulları ikiye ayrılıyor. Bunlardan ilki, evlerinin yanına çadır kurmayı tercih edenler. Bu kişiler, gündüzleri evlerine girip, kişisel ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. İkincisi ise, şehirdeki binalarda yaşayan depremzedeler, bu kişilere de sadece erzak yardımı sağlanıyor.' dedi.
Bunun dışında, yer olmadığı için yol kenarlarına çadır kurmak zorunda kalan afetzedelerin de olduğunu gözlemleyen Li Muzi, bu durumun son derece tehlikeli ve sağlıksız olduğunu ifade ederek, mahremiyet, banyo yapmak, çamaşır yıkamak vb. gibi ihtiyaçlardan yoksun halde olduklarını söyledi.
ÇİN MAHALLESİ’NDEKİ SAKİNLER TEMELDE NORMAL HAYATA DÖNDÜ
Li, Çin Kırsal Kalkınma Vakfı tarafından sağlanan çadırlara ek olarak, Çin’de kar amacı gütmeyen kuruluşların, mahalledeki çocuklar için oyuncak, kadınlar için hijyenik ürünler gönderdiklerini, buna ek olarak para yardımının da yapıldığını belirtti. Li ayrıca Çin Mahallesindeki Çinli gönüllülerin çocuklara Çince ve İngilizce dersleri verdiklerini ve bu derslere mahalle dışından bazı ortaokul öğrencilerinin bile katıldığını söyledi.
Li Muzi’nın gözlemlerine göre, Çin Mahallesi’ndeki afetzedeler normal hayatlarına yavaş yavaş dönüyor. Normal zamanlardaki gibi birbirlerini ziyaret edip, komşuluk ilişkisi kuruyorlar.
Çin Mahallesi sakinlerinin sık sık minnettarlıklarını ifade ettiklerine değinen Li, “Depremzedeler yemek, kahve ve tatlı için bizi çadırlarına davet ettiler. Onlarla sohbet etmek bir zevkti. Özellikle mahalledeki çocukların, Çinli gönüllülerimizle arası çok iyi. Çocuklar her zaman, gönüllülerimizin etrafını sarıyorlar, onlarla oyun oynuyorlar, futbol maçları izliyorlar ve Çince pratik yapıyorlar. Birkaç üniversite öğrencisinin ev ödevlerini birlikte tartıştığını ve bazen birlikte çevrim içi dersler aldıklarını gördüm.” dedi.
Mağdurlar, yeni evlerine taşınana kadar projenin devam edeceği bilgisini veren Li, Çin Mahallesi projesi öncesinde de, Çin Kırsal Kalkınma Vakfı ile birlikte Hatay'da 9 köye afete karşı malzeme bağışında bulunup, 900 aileye çadır ve yemek sağladıklarının bilgisini verdi.